sygnet

Niebieska iluminacja i laserowy napis „World Maritime Day” na Kapitanacie Portu Północnego w Gdańsku

Światowy Dzień Morza (World Maritime Day) obchodzony jest w ostatni czwartek września. Z tej okazji Kapitanat Portu Północnego w Gdańsku, a także siedziba Urzędu Morskiego w Gdyni, Kapitanat Portu Gdynia i wybrane obiekty Uniwersytetu Morskiego w Gdyni zostaną podświetlone na niebiesko.

Sekretarz Generalny Międzynarodowej Organizacji Morskiej (IMO) ogłosił nową inicjatywę, mającą na celu promowanie World Maritime Day (Światowego Dnia Morza). Tegoroczne hasło to „Marynarze: w centrum żeglugi”. Z tej też okazji IMO zamierza co roku, w każdy kolejny Światowy Dzień Morza, oświetlać kolorem niebieskim swoją londyńską siedzibę, w szczególności wkomponowany w bryłę budynku Pomnik Marynarza. Do przyłączenia się do tej inicjatywy, IMO zaprosiła państwa członkowskie, organizacje międzyrządowe i pozarządowe. Poprosiła by oświetliły swoje najbardziej charakterystyczne budynki, mosty, porty morskie, statki, pomniki, muzea, podkreślając związki z morzem.

W akcję włączyły się trójmiejskie porty. Tego dnia niebieska iluminacja zabłyśnie na budynku Kapitanatu Portu Północnego w Gdańsku – na jego wieży pojawi się również laserowy napis „World Maritime Day”.  Oświetlony zostanie też Kapitanat Portu Gdynia, Uniwersytet Morski w Gdyni, oświetli swoje wybrane obiekty (m.in. „Dar Młodzieży”).

Inicjatywa jest symbolicznym wysiłkiem na rzecz zjednoczenia społeczności morskiej w celu podniesienia świadomości o zasadniczym wkładzie żeglugi w światową gospodarkę. Międzynarodowa Organizacja Morska zachęca rządy państw do wspierania marynarzy podczas pandemii. Organizacja zwraca uwagę na przedłużające się kontrakty, powodujące brak możliwości repatriacji, a także związaną z tym  izolację oraz możliwą depresję oraz inne problemy psychiczne marynarzy. Na forach międzynarodowych omawiane są kwestie, które po ustaniu pandemii, nadal będą istotne dla marynarzy, takie jak uczciwe warunki pracy (zgodnie z Konwencją o pracy na morzu Międzynarodowej Organizacji  Pracy),  szkolenia, kompleksowe podejście do kwestii  bezpieczeństwa itp.

Kontakt do mediów:
Anna Drozd – rzecznik prasowy Portu Gdańsk